Online

Forskellen på en fast og dynamisk IP-adresse

Når du surfer på internettet, foregår det gennem dit internets IP-adresse, og her er der to forskellige typer IP-adresser som er forskellige fra internetudbyder til internetudbyder: Faste og dynamiske IP-adresser. I denne artikel vil vi gå i dybden med hvad forskellen på disse to typer IP-adresser er, og hvad hver IP-adresse vil have af betydning for dig når du bruger internettet.

 

Hvad er en IP-adresse?

 

Først og fremmest er det selvfølgelig vigtigt, at du overhovedet ved hvad en IP-adresse er. En IP-adresse er et langt tal, som er opdelt i flere grupper tal af punktummer. Sådan en IP-adresse bruges til at identificere den enhed, som er logget på internettet. Dette er vigtigt for internet sikkerhed, men også for håndtering af data. Alle enheder der logger på internettet, gør det gennem en IP-adresse – f.eks. din computer, tablet, mobil, printer, router, osv. IP er en forkortelse for Internet Protokol. Internet Protokollen er i IT-sprog et regelsæt, som dikterer hvordan terminaler, services, osv. skal udveksle alt den data der genereres på nettet. 

 

Der er altså to forskellige typer IP-adresser: Faste og Dynamiske IP-adresser. Forskellen er egentligt meget simpel, og måske kan du allerede lidt gætte forskellen på navnene ”Fast” og ”Dynamisk”. En fast IP-adresse betyder at den aldrig ændrer sig og forbliver nøjagtigt det samme. En Dynamisk IP-adresse betyder det modsatte – her ændrer IP-adressen sig løbende når f.eks. en enhed lukkes ned eller WI-FI’et slukkes og tændes.

 

Fast eller Dynamisk IP-adresse?

 

Så det helt store spørgsmål er; Hvilken type IP-adresse er bedst? For den gennemsnitlige internetbruger har det egentligt ikke rigtigt nogen betydning, men der er flere forskellige fordele. En god fordel ved at bruge en fast IP-adresse er at der er meget stabilitet i internetforbindelsen, og den vil altid være online. Det er i modsætning til med en dynamisk IP-adresse hvor internetforbindelsen går offline hver gang IP-adressen skulle skiftes. Hvis du har brug for et meget stabilt internet, kan det derfor være du bør gå efter en fast IP-adresse. Heldigvis er der mange udbydere som har faste IP-adresser, så som Stofa, Fullrate og YouSee. 

 

Er du en af dem der har glæden af også at kunne arbejde hjemmefra? Hvis du arbejder hjemmefra, er der en god sandsynlighed for at din arbejdsgiver skal bruge din IP-adresse for at kunne logge din enhed ind på virksomhedens interne netværk. Hvor dette er meget nemt med en fast IP-adresse, kan det være meget vanskeligt med en dynamisk IP-adresse. Den overordnede fordel er altså at den faste IP-adresse giver stabilitet, som en dynamisk IP-adresse ikke kan garantere. Er du internetudvikler er der også mange fordele ved at have en fast IP-adresse. Overordnet set er en fast IP-adresse specielt at foretrække, hvis du arbejder hjemmefra.

 

Vi håber at denne artikel gav dig mod på hvad forskellen er mellem en fast og dynamisk IP-adresse er, samt hvad en IP-adresse gør, og hvad fordelene ved en fast IP-adresse er.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *