Online

Hvem der kender din IP-adresse

Når man sidder derhjemme og surfer lidt rundt på internettet, bevæger man sig slet ikke så privat, som man måske lige tror at man gør. Alt hvad man foretager sig bliver nemlig logget af ens internetudbyder, og hjemmesider gemmer alt den data de kan omkring dig. Dette gøres gennem din IP-adresse, som de kan bruge til at identificere dine online enheder, hvor du er fra og meget mere. I denne artikel vil vi gå i dybden med hvem der egentligt kender din IP-adresse.

 

Hvad er en IP-adresse?

 

Først og fremmest vil vi sikre os, at du ved hvad præcist en IP-adresse er. Du har sikkert hørt navnet ”IP-adresse” mange gange før, men aldrig rigtigt tænkt videre over hvad det helt præcist er. IP er en forkortelse for Internet Protokol, som er et regelsæt der styrer hvordan data flyder mellem din enhed og de services du benytter med enheden. IP-adressen er et nummer, som hjemmesider, internetudbydere og andre services bruger til at kunne identificere f.eks. en mobil, printer, computer eller hvilken som helst anden enhed der opretter forbindelse til internettet. IP-adressen fortæller mange forskellige informationer om dig og dit internetbrug, og derfor er det selvfølgelig fuldt forståeligt at man helst vil beholde sin IP-adresse privat. Det er dog sjældent tilfældet.

 

Hvem kender min IP-adresse?

 

Du sidder måske nu og tænker; er der nogen der kender min IP-adresse? Der er svaret ja – faktisk er der enormt mange der kender din IP-adresse. Din IP-adresse er sjældent privat, og det er det selvfølgelig meget vigtigt, at du er helt opmærksom på. Et eksempel er at din internetudbyder gemmer alt din internethistorik. Med andre ord vil det sige, at den internetudbyder du bruger har en meget klar liste over hvilke hjemmesider og services, som din IP-adresse besøger. Dette betyder selvfølgelig også, at du skal være forsigtig med hvad du, eller andre, foretager sig gennem din IP-adresse. Bliver der foretaget ulovlige handlinger kan dette nemlig nemt blive opdaget, og så kan det være dig der sidder med problemerne selvom det ikke engang var dig der gjorde det.

 

Derudover kan alt hvad du besøger gennem internettet også se din IP-adresse. Eksempler kan være forums, YouTube og blogs. Hvis du ikke opfører dig efter disse hjemmesiders retningslinjer, kan de også blokere din IP-adresse, hvilket betyder at du ikke længere vil have adgang til denne hjemmeside gennem din egen IP-adresse. Det er helt op til hjemmesiden selv om de vil blokere dig permanent eller ikke. Det kan også lade sig gøre for hackere at finde frem til din IP-adresse og dermed mere information om dig, som f.eks. hvilken by du befinder dig i. Her skal de dog heldigvis igennem internetudbyderen for at finde frem til din præcise adresse, så den vil stadigvæk være rimeligt godt beskyttet.

 

Som du kan se, er brug af internettet derhjemme langt fra privat, og mange forskellige parter sidder og følger med i hvad du foretager dig på nettet, så vær forsigtig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *